woensdag 22 mei 2013

Instant Messaging, nog steeds in?

Als je het hebt over Instant Messaging, zullen de meeste mensen en dan vooral de mensen die 16+ zijn, het hebben over MSN. Wie heeft er nu niet van dit medium gebruik gemaakt? Nutteloze gesprekken houden, random in groepsgesprekken worden toegevoegd, dammen met contactpersonen, noem maar op. De meeste mensen zullen het erover zijn, dat dit 1 van de bekendste IM services was. En ja, dat las u goed, 'was'. Want MSN is niet meer, het is uit de lucht gehaald en eigenlijk maar goed ook. Er kwam steeds meer reclame en het werd er steeds rustiger en rustiger totdat er eigenlijk niemand meer online was.

Tsja, als MSN weggaat moet er eigenlijk ook wel weer een vervanger komen, zo gaat dat namelijk met de maatschappij van tegenwoordig. 1 van de grotere vervangers wat natuurlijk niet zo raar is, is natuurlijk Facebook Chat. Alhoewel denk ik persoonlijk dat Skype nog wel meer gebruikt wordt, aangezien je daar ook mee kan bellen.

De concurrentie van MSN van vroeger (ja dat klinkt oud) zoals AIM, zijn ook niet echt services waar je iets van hoort, niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat ze in de tijd van MSN in Nederland nu ook niet super bekend waren.

WhatsApp vindt ik persoonlijk niet helemaal onder Instant Messaging services vallen, aangezien het meer een soort van SMS functie is. Sommige mensen zullen het onder IM rekenen, maar ik persoonlijk niet.


zondag 12 mei 2013

Lekker tweeten in de klas?

In een eerdere blogpost heb ik het al gehad over Twitter, wat het nu is, wat je ermee kan en waar veel mensen het natuurlijk voor gebruiken. Maar kan Twitter ook gebruik worden in het onderwijs?

Persoonlijk zeg ik overduidelijk ja. Je kan het intern in je klas gebruiken, het instituut of de gehele school.
Je kan het bijvoorbeeld intern in de klas gebruiken, om dingen te overleggen, dingen te vragen, dingen te delen etc. Ook qua instituut denk ik dat er zeker van een medium zoals Twitter gebruik kan worden gemaakt. Er kan bijvoorbeeld gemeld worden als een docent ziek is, als er iets binnen het instituut verbouwd word, als het atrium dicht is, of gewoon algemeen nieuws. Verder denk ik dat het ook gewoon kan worden als school zelf, voor algemeen nieuws, verbouwingen rond en op het complex en noem maar op

Google moet toch wat

Al enige tijd maak ik gebruik van een Gmail account. Google probeert nu ook mee te komen met de andere aspecten van het Web, waaronder met Google Talk. Ik zelf ben hier niet echt een grote fan van.. Gmail tot daar aan toe, maar voor Talk heb je al snel een ander alternatief, denk hierbij aan Skype of WhatsApp, wat gewoon goede manieren zijn om te communiceren.

Qua het onderwijs denk ik dat Google Calender nog wel kan worden gebruikt, alleen de overige Apps vind ik wel overbodig om te gebruiken in het onderwijs aangezien het nu niet echt nodig is.

Nog meer samenwerkingsomgevingen?

Samenwerkingsomgevingen kunnen natuurlijk verschillend word opgevat, er bestaan namelijk veel omgevingen waar je kunt samenwerken. Of dit nu mondeling is of digitaal is. Bij ons op het instituut (Hanze Hogeschool te Groningen) maken we gebruik van www.mijnhanze.nl en het bekende Blackboard Learn. Op Blackboard kun je via de file exchange bestanden opslaan en delen met je projectgroepje, zoals in een eerdere blog als is genoemd. Er kunnen ook mededelingen gepost worden en ook  docenten kunnen hierbij, dus op zich is dit een redelijk medium om mee te werken in groepsverband.

Persoonlijk gezien vindt ik dat je als projectgroepje wel genoeg hebt aan mondelinge communicatie, Skydrive, Whatsapp en de mail. Eigenlijk kun je hier alles mee wat je moet doen en je hebt hier dus niet echt een speciaal medium voor nodig. Ik ben er sowieso van overtuigd dat de persoonlijke communicatie ook belangrijk is.

Iets uitleggen? Why no screencasting?

Mensen die gamen, tutorials maken of misschien voor andere dingen, hebben vast wel eens gehoord van screencasts. Gameplay filmpjes van games worden vaak met screencast programma's gemaakt. Een screencast is eigenlijk een soort van filmpje van wat je op dat moment aan het doen bent op je computer. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld iets aan iemand wil uitleggen hoe bijvoorbeeld een computer programma werkt, of als je je skills in de games wil laten zien. 

Ikzelf heb ervaring met 'Fraps'. Fraps is een programma dat ook opneemt wat je op dat moment aan het doen bent op je computer. Ik gebruikte dit vooral bij games, zodat ik later kon kijken wat ik precies deed, of ik iets verkeerds deed of wat ik juist goed deed. Het nadeel van dit programma was, was dat je opnames echt super groot waren en dat je ze eerst moest verkleinen, omdat anders je computer gewoon te vol werd. 

Er is ook nog een ander soort screencast, bij deze programma's kun je gelijk live meekijken met wat de ander aan het doen is. Voorbeelden hiervan zijn Mikogo of Teamviewer. Het voordeel hiervan is, is dat je niet alles op hoeft te nemen, dan ergens naar te uploaden (youtube) en dan weer door te spelen naar de mensen die het willen zien.

Bij de opleiding Informatiedienstverlening en -management hebben wij ook al een keer gebruik gemaakt van een screencast. Toen wij in blok 3, onze website moesten uploaden, werd er een screencast aangeboden om het uploaden van je website makkelijker te maken. Hier blijkt maar weer dat screencasts op verschillende manieren gebruikt kunnen worden.

zaterdag 11 mei 2013

2nd Wiki

Ik heb het al eerder gehad over Wiki's. Dit ging vooral over wiki's bij bibliotheken en mijn eigen ervaringen met wiki's. 

Op het Hanze
Op de Hanzehogeschool te Groningen is Wikipedia geen betrouwbare bron, dit komt vaak omdat je niet zeker weet of alle informatie wel betrouwbaar is. 

We maken wel gebruik van een soort van wiki's, Blackboard Learn, waar je als student je werk kan uploaden. Dit gebeurd ook vaak in groepsverband, hiervoor is het zogeheten File Exchange. Het nadeel hiervan is dat studenten juist met andere studenten kunnen meeliften. Dit is moeilijk voor de studenten en de docenten om te zien. Ze kunnen dus niet op tijd inspringen en helpen als dit het geval is.

Creative Commons, voor mensen die wat willen delen

Veel wat op het Internet staat is auteursrechtelijk beschermd, veel personen willen hun eigen publicaties etc. behouden en ze willen als enige er rechten op hebben.

Sommige mensen willen juist graag dat hun werk verspreid word. Hier bestaat iets voor genaamd: Creative Commons. Door dit begrip bied de auteur de mogelijkheid om andere mensen het werk te laten veranderen, iets bij te voegen etc. Dit word gedaan in 6 licenties, in hoeverre een persoon iets mag veranderen. Deze 6 licenties, bestaan uit 4 algemene bouwstenen en 2 gecombineerde licenties.

De eerste is licentie = Naamsvermelding, de maker vind het goed als het werk gekopieerd word, als de naam van de oorspronkelijke maker maar word vermeld.

De tweede licentie= Niet Commercieel, de maker vind het goed als het werk word gekopieerd of word gebruikt, zolang het werk maar niet voor commerciële doeleinden word gebruikt.

De derde licentie= GeenAfgeleideWerken, de maker vind het goed als het werk word gekopieerd zolang het werk maar in originele staat blijft.

De vierde licentie= GelijkDelen, de maker vind het goed als het werk word gebruikt, of delen van het werk worden gebruikt om eigen werk te maken.

De laatste twee licenties zijn samengestelde licenties namelijk: Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen en Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken. Deze twee licenties, zijn samengesteld uit de 4 algemene licenties en spreken eigenlijk wel voorzich.


Lekker alles Retweeten.

Twitter
Ja wie dit nu niet kent, moet echt eens onder die steen vandaag komen. Het bekende blauwe vogeltje, die een ´Tweet´ kan maken van 140 tekens. Talloze mensen zijn al aangemeld en zijn dag in en dag uit druk aan tweeten wat ze aan het doen zijn, of dat nu koken, tandenpoetsen of eten is. Mensen tweeten echt alles.

Ikzelf heb al sinds 2009 een Twitter account. Ik heb al wat aardig verstand ervan, met bijna 8000 tweets mag dat natuurlijk ook wel. Twitter is een goede manier om even snel iets te melden aan het grote publiek, of mensen te laten weten wat je nu precies aan het doen bent.

Ook is het een goede manier voor bedrijven om meer in contact te komen met klanten, of reclame te maken.
Ikzelf gebruik het vaak om bekende mensen zoals acteurs te volgen, om te zien of ze met nieuwe films bezig zijn bijvoorbeeld. Ook vind ik het tof om bedrijven te volgen om te kijken of ze bijvoorbeeld nieuwe producten hebben.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in het volgen van mij, dat kan: https://twitter.com/ColinTakken

Wikiwat?

Nee niet het drankje:
Wie heeft er nu nog nooit gebruik gemaakt van een wiki? Ik denk dat bijna iedereen die ooit een verslag heeft gemaakt of iets op wilde zoeken over een onderwerp, wel eens op een site als www.wikipedia.nl heeft gekeken. Een wiki is eigenlijk een soort artikel waar de bezoekers ook informatie kunnen toevoegen of wijzigen (of verwijderen natuurlijk) als de informatie niet 100% klopt.

In een bedrijf, goed idee?
Een wiki kan natuurlijk een goed idee zijn voor een bedrijf. Je kan hem namelijk intern gebruiken, net zoals weblogs, om informatie intern te delen. Maar je kan ook een externe of een open wiki maken. In een bibliotheek bijvoorbeeld kunnen bezoekers of lezers van een boek, een samenvatting geven van een boek, of meer informatie geven over een auteur bijvoorbeeld. Het nadeel van een open wiki is natuurlijk dat informatie niet altijd even betrouwbaar is.

Over de 4 artikelen heb ik eigenlijk weinig verstand, ik kom eigenlijk nooit bij de bibliotheek of lees over het algemeen niet echt veel boeken, dus ik heb hier ook niet heel erg veel verstand van.

Kan ik het zelf?
Een eigen wiki maken? Ja dat doe je niet elke dag. Toch is het een keer leuk om te doen, zo leer je nog eens wat namelijk.

Ik heb een wikipedia artikel gemaakt over mijn favoriete film: The Dark Knight.
http://23dingen.pbworks.com/w/page/66143979/The%20Dark%20Knight

Het blijft leuk om over iets te schrijven wat je leuk vind.

een 1 woord netwerk?

Social Bookmarking, ook wel taggen van je favorieten of bladwijzers genoemd. Dit gebeurd online, dus er worden automatisch andere 'tags' bijgedaan. Ook is het voordeel van Social Bookmarking dat het gebruikt maakt van een soort van Cloud Service, je kan dus vanaf elke mobiel of computer/laptop je bladwijzers of favorieten terug vinden. Een aantal voorbeelden van Social Bookmarking zijn: Delicious, Pinterest, StumpleUpon en Instapaper. Er zijn er natuurlijk nog wel meer, maar dit zijn de meer bekendere.

Delicious:
Door 23dingen kwam ik bij Delicious terecht. Delicious is op zich een makkelijk programma om mee te werken. Je hebt al snel een complete lijst klaar met je eigen favorieten en bladwijzers. Het leuke is, is dat je deze gelijk van delen en je kan gelijk tags zien waarop jij ook iets hebt 'getagd'. Ook denk ik dat bibliotheken hier goed gebruik van kunnen maken. Ze kunnen informatieve dingen veel beter ordenen en ze kunnen ook gebruik maken van de in eerdere blogs te lezen 'RSS feeds'.

23dingen populair?
Men kan wel zeggen dat 23dingen redelijk populair is, er zijn wel aardig wat tags over te vinden. De meeste sturen je door naar bijvoorbeeld Web 2.0, Bibliotheken of Bibliotheken 2.0,


Denker of een doener

Zoals de opdracht beschrijft, is het tijd voor een denk moment. Aangezien ik eerder een denker dan een doener ben, heb ik hier dus ook totaal geen problemen mee.

Voor de mensen die geen zin hebben om verder naar onder door te lezen. (Oftewel, mijn andere blogs). We hebben het gehad over Weblogs, RSS feeds, Web 2.0 en foto's online bewerken. Maar wat kun je nu precies met deze dingen in bijvoorbeeld de Bibliotheek Wereld?

Weblogs, intern of extern?
Weblogs zijn over het algemeen, intern of extern te gebruiken. In de bibliotheken wereld, kan je bijvoorbeeld intern bedrijfsnieuws plaatsen, dingen over de bibliotheek zelf, en extern kan je dingen plaatsen over nieuwe boeken, over vernieuwingen in de bibliotheek etc.

Ook kunnen deze weblogs gekoppeld worden aan RSS feeds, zodat de geïnteresseerde mensen de weblogs ook snel kunnen volgen.

Het gebruiken van online foto bewerkingstools zal ik wel zeker afraden. Je mag wel van een bedrijf verwachten dat ze vormgeving serieus nemen. En met de online bewerkingstools, kan je dingen gewoon net niet zo goed doen als met een programma als Photoshop.

Trends?
Ik kende al begrippen al, maar eigenlijk hoor ik ze de laatste tijd steeds minder vaak. Dingen zoals RSS feeds zijn eigenlijk al outdated en worden naar mijn mening steeds minder vaak gebruikt.

Er toch iets beter uitzien?



Ja zoals de titel het al zegt, veel mensen (denk aan Hyves) photoshoppen of bewerken foto's vaak om het er net iets beter uit te laten zien. Wij als IDM'ers hebben al enige ervaring met het bewerken van foto's, we hebben namelijk al een heel blok gewerkt met Adobe Photoshop. Maar je hoeft niet perse een programma te hebben om je foto's te bewerken, er zijn hier namelijk ook sites voor:

- Pixlr
- Fotoaanpassen.nl
- Photoshop Express Editor

Ik heb fotoaanpassen.nl eens geprobeerd en ik moet zeggen, voor een website, werkt het programma redelijk goed.
Gemaakt met fotoaanpassen.nl
Het nieuwe resultaat
Gemaakt met fotoaanpassen.nl
Het orgineel
























Je kan dus al met kleine aanpassingen, redelijk veel bereiken. Toch vind ik dat de online websites niet kunnen tippen aan een programma als Adobe Photoshop, dit is natuurlijk ook wel logisch, aangezien er gewoon veel meer geld in een programma als Adobe Photoshop zit. Maar aangezien ik het programma al heb, zal ik toch eerder voor Photoshop kiezen.



Foto's, Frieten, Fonteinen, Flickr.

What the F?
Flickr, een site waar je online je foto's op kan slaan. Je kunt het zien als een foto boek alleen dan op je laptopje, nooit meer bang zijn om je foto's kwijt te raken en je kan ze ook nog eens met de wereld delen! De meeste mensen gebruiken hier Facebook voor, maar Flickr bestaat nog steeds, dus ze zouden wel iets positiefs hebben blijkbaar, tijd om een kijkje te nemen.

Ik heb eerst eens gekeken op de site van 23 dingen, hoe Flickr nu precies in elkaar zit. Daarna ben ik eens een kijkje gaan nemen op de site zelf. Wat gelijk al opvalt is de kwaliteit vergeleken met Google. De kwaliteit ligt gewoon stukken hoger.


Man of Steel VIP Tickets
Bron: vipmovieandaward

Mashups?
Ook bestaan er de zogeheten Mashups. Mashups zijn websites die gebruik maken van de content van andere websites, deze content wordt samengevoegd tot weer 1 toepassing.
Ik heb ook gebruik gemaakt van 3rd party applicaties van Flickr namelijk
-Earth Album
-Findr
-Flickr Color Picker
-Spell With Flickr

 Persoonlijk vond ik Earth Album 1 van de betere apps, het idee erachter was aardig leuk en is ook zeker aan te raden om een keer te gebruiken. Zelf weet ik niet of ik Flickr heel vaak ga gebruiken. Ik maak over het algemeen weinig foto's, dus ik weet niet of ik er nu zo heel veel aan heb. En anders heb ik natuurlijk altijd nog het oude vertrouwde Facebook

RSS feeds? Nee dankje


RSS Feeds? Wasda?

Voor de mensen die een leet zijn op het gebied van Internet, snap ik dat je niet weet wat RSS feeds nu precies zijn. Gelukkig ben ik niet het stereotype Internet leet en weet ik het dus wel. :)

RSS staat voor Really Simple Syndication. Je kunt ervoor kiezen om RSS feeds te gebruiken om bij te blijven bij bijvoorbeeld nieuws, blog berichten en nog veel meer. Je kan je als het ware abonneren en als er iets nieuws verschijnt, krijg je dat gelijk te zien zonder dat je er naar op zoek hoeft.

Dit klinkt allemaal leuk en aardig, maar ik vind het veel prettiger om mijn informatie zelf op te zoeken, zodat je er daadwerkelijk ook iets voor moet doen.  Ik heb al eens eerder met RSS feeds gewerkt, maar ik vond al snel dat je je aan sommige feeds ging irriteren, dit kwam vaak doordat er of te veel werd gepost, of omdat  gewoon geen interesse meer had in het onderwerp. Ik ben dus eigenlijk vrij snel hiermee gestopt. Toch heb ik het opnieuw geprobeerd, omdat het natuurlijk wel bij de oefening hoort.

Ik heb natuurlijk Google Reader gebruikt en heb de in de opdracht genoemde RSS feeds toegevoegd en nog een aantal feeds van Tweakers. De eerste paar dagen is het interessant, maar al snel werd ik er al weer helemaal gek van en daarom heb ik me eigenlijk weer uitgeschreven.

RSS feeds zijn handig, alleen niet voor mij.

Eerdere ervaringen?

Blogger? Nog nooit van gehoord!

Eigenlijk vindt ik de vraag: Gebruikt u al Social Media? over het algemeen overbodig. De meeste mensen (en dan vooral jongeren en adoloscenten) gebruiken al Social Media, tenzij ze onder een steen liggen natuurlijk. Hetzelfde geldt voor Web 2.0. Bijna iedereen heeft er wel eens gebruik van gemaakt.

Blogger was voor mij wel nieuw. Aangezien ik niet zo van het bloggen ben, heb ik me eigenlijk hier ook niet echt mee bezig gehouden. Ik heb niet altijd de neiging om dingen die ik graag wil delen met mensen, gelijk op het internet te posten.

Met Blogger werken is eigenlijk heel gemakkelijk, zolang je maar eerder met Word hebt gewerkt, of überhaupt een computer hebt aangeraakt. Je kan woorden dik gedrukt maken, Schuingedrukt of 'Italic' en natuurlijk de onderstreepte. En voor de mensen die al eerder met HTML hebben gewerkt, kun je natuurlijk ook alles in HTML doen, mocht men dat willen. Zo kunnen er foto's worden geplaatst in hyperlinks etc. niet heel spetterend nieuw natuurlijk.

Web 2.0 ja of nee?

Ik loop al aardig wat jaren mee met Web 2.0. Natuurlijk hadden we eerst het medium 'Hyves' waar iedereen zo gek van was. Ik vond het zwaar tegenvallen, omdat het voor mij persoonlijk te veel voor andere zaken werd gebruikt. Ik ben daarom eigenlijk in 2009 overgestapt op Twitter en Facebook. Dit was leuk, alleen moet ik er wel bij zeggen dat het de laatste tijd wel weer de verkeerde kant op gaat, net zoals bij Hyves is gebeurd. Te veel reclame, te veel nutteloze dingen, mensen die sharen dat ze tanden gaan poetsen. Ach ja, je moet er maar van houden, binnenkort zal er wel weer iets nieuws komen (hoop ik)