woensdag 12 juni 2013

Leercyclus van Kolb

Ieder persoon is anders, iedereen ziet er anders uit, iedereen praat anders en dat is maar goed ook. Maar eigenlijk leert iedereen ook anders. Er is aardig wat onderzoek gedaan naar hoe mensen precies leren, zo ook David Kolb. Hij kwam in 1984 met het Leerstijlmodel, in dit model wordt uitgegaan van 4 verschillende leerstijlen.
(Splitteler, Poncin, Hoop de, 2002)

Leercyclus van Kolb
Hier boven staat de Leercyclus van Kolb. Zoals te zien valt, valt de cyclus op te delen in vier delen: De Doener, de Dromer, de Denker en de beslisser. De cyclus is eigenlijk een alsmaar doorgaande cirkel. Als een persoon iets meemaakt, oftewel de 'Concrete Ervaring' dan wordt dit vaak gevolgd door de ervaring 'Reflectief te Observeren. Nadat er is geobserveerd kunnen personen hier een betekenis bij zoeken, oftewel het 'Abstract Conceptualiseren'. Als laatste kan er worden gekeken wat men met deze betekenis wil doen, om deze vervolgens in de toekomst weer te gebruiken. Nadat dit is gedaan, blijft de cirkel eigenlijk doorgaan en gaat hij steeds overnieuw. Wat hierbij wel gemeld moet worden, is dat het per persoon verschilt of ze bijvoorbeeld al bij de eerste fase de Concrete Ervaring al beschikken, dit verschilt namelijk per persoon.(Heide, van der & Bijker, van der, 2006)

Laten we nu eerst de vier delen eens bespreken, allereerst heb je de dromer. Zoals ook in de cirkel is te zien, is dit de mix tussen de Concrete Ervaring en het Reflectief Observeren. Een dromer is vaak goed in het bedenken van nieuwe ideeën, dit komt vaak doordat de dromer dingen uit verschillende hoeken kan bekijken. Een aantal werkvormen die centraal staan bij de dromer zijn o.a: emotie, fantasie, en zintuigen.

Het tweede deel is de denker, de denker is een mix tussen Reflectief Observeren en Abstract Conceptualiseren. De denker is vaak goed in het analyseren van zaken. De denker kan namelijk goed de samenhang tussen verschillende dingen zien en is vooral gericht op de informatie, de feiten en de begrippen van een tekst. Werkvormen die de denker zoal gebruikt zijn: het intellectueel uitgedaagd worden, het analyseren van ingewikkelde situaties en dit samenvoegen tot 1 geheel. 

Het derde deel is de beslisser. De beslisser richt zich meer op de praktijk dan op de theorie. De beslisser is ook goed in het probleem opgelost denken. beslissingen nemen en het lef hebben om nieuwe dingen uit te proberen. een aantal werkvormen waar de beslisser zich mee bezig houdt zijn vooral het probleemoplossend iets oplossen of beschrijven. En het uitproberen van dingen.

Tot slot bestaat er de doener. De doener is de mix tussen Actief Experimenteren en Concrete ervaring. De doener is zoals de naam al zegt iemand die graag dingen doet, maar hij leert ook door dingen te doen. De doener brengt graag de theorie in de praktijk.Een aantal werkvormen die belangrijk zijn voor de doener zijn: spanning, actie en competitie. 

De koppeling tussen de kennisdelingstools van de presentatie en het leermodel van Kolb:Mijn presentatie ging over de kennisdelingtools: Brainstormen, Dropbox, Reddit en Screencasting. Deze tools zijn zeker terug te koppelen met het model van Kolb. Eigenlijk moeten al deze tools eerst 'Concreet worden ervaren'. Als de tools in een bedrijf of organisatie worden gebruikt, moeten de werknemers er wel eerst ervaring mee opdoen. Ze moeten eigenlijk leren hoe alles werkt, hoe alles in elkaar steekt en natuurlijk waar alles voor dient. 

De reflectie is ook een belangrijk punt en dan vooral bij Brainstormen, er moet namelijk wel worden gekeken welke soorten ideeën er zijn gegenereerd, welke ideeën het beste zijn en welke tenslotte worden gebruikt. Ook zal DropBox moeten worden gereflecteerd, het bedrijf of organisatie zal moeten kijken of de tool wel in het bedrijf past, of de werknemers er goed mee op kunnen schieten en of het überhaupt wel zin heeft. Met Reddit is het een ander verhaal, Reddit is een messageboard wat sowieso al iets lastiger is om te reflecteren. Ook zal ik bedrijven en organisaties het niet aanraden om Reddit te gebruiken als kennisdelingstool. Tot slot de Screencasting. Dit moet zeker wel worden gereflecteerd, je moet namelijk kijken of de video die is gemaakt wel goed genoeg is, of het allemaal duidelijk is en of het bedrijf of de organisatie er wel wat aan heeft.


Het derde punt is het Abstract conceptualiseren. Dit geldt eigenlijk ook weer voor alle vier de tools. Met alle tools wordt er kennis gedeeld, als er een medewerker deze tools gebruikt krijgt de medewerker ervaring. De medewerker zal deze ervaring omzetten in eigen kennis die hij weer door kan delen. Als een medewerker dit vaker doet, word op een gegeven moment de kennis persoonsgebonden. 


Tot slot het laatste punt. Het actief experimenteren. Dit gebeurt eigenlijk als het bedrijf of de organisatie de tools beginnen te gebruiken. Er word geëxperimenteerd met de tools, hoe ze precies werken en wat je er allemaal mee kan. De meeste kennis van de tools kun je toch wel halen uit ervaring en zo leer je het eigenlijk ook het beste. 

Zo blijkt maar weer dat ook de leercyclus van Kolb weer terug komt bij kennisdeling tools. 

woensdag 5 juni 2013

De finish van de 23 dingen!

Evaluatie. Jep het zit er al weer op, na heel veel herhaling, maar ook na veel nieuwe dingen geleerd te hebben, eindelijk klaar met
de 23 dingen.

Opzich vond ik het een leuke opdracht, een start gemaakt met bloggen (waar ik nog nooit eerder mee bezig ben geweest) veel geleerd over bibliotheken.
En natuurlijk Social Media, een onderwerp wat ik sowieso al interessant vind. En natuurlijk nieuwe kennis opgedaan over Web 2.0. Jep over het algemeen vond ik dit een leuk onderdeel.

Een aantal dingen op een rijtje die behandeld zijn:

Blogs
RSS feeds
Flickr
Wiki's
IM
Google Maps
Spotify

en nog veel meer natuurlijk, maar voor de mensen die deze blog hebben gelezen is dit niet iets nieuws natuurlijk

Online bibliotheek catalogi

Online bibliotheek catalogi, weer een onderwerp waar ik niks mee heb, net zoals LibraryThing. Dit komt omdat ik eigenlijk geen
boeken meer lees.

Opzich vind ik het idee wel goed, voor mensen die wel boeken lezen zal het een handige service zijn. Je hoeft namelijk niet meer
helemaal naar de bibliotheek te gaan om te kijken welke boeken ze hebben. Voor mensen die te ver weg wonen van de bibliotheek of mensen die niet goed te been zijn is
deze service eigenlijk heel handig. Maarja zoals ik eerder al zei, voor mij is het niks.

Spotify, prachtige service

Spotify, ja wat moet ik hier over zeggen? Behalve dat het een super goede service is? Juist.
Online muziek streamen, geen cd's meer in je cd speler drukken, geen radio's met oneindige reclames of nummers die je niet leuk vind of uren lang muziekvideo's bufferen op YouTube.
Met Spotify heb je hier geen last van.

Met Spotify kun je bijna elk nummer vinden, deze toevoegen aan je eigen afspeellijsten toevoegen, deze weer delen met mensen, of juist muziek luisteren die andere mensen aanbevelen.
Het is eigenlijk bijna een Social Media gebeuren. Ikzelf heb een premium account wat 10 euro in de maand kost, met een premium account kan je non stop muziek luisteren zonder reclames er tussen door.
Ik vind het zeker waard voor mijn geld. Met Spotify kun je ook overal muziek luisteren aangezien het online gaat, je kan het op je mobiel doen in de trein, of gewoon thuis op je laptop.
Of bibliotheken hier iets mee kunnen? Ik vind van niet, in bibliotheken moet het stil zijn, dus waarom zullen ze gebruik gaan maken van een muziekdienst?

Lekker Facebooken!

Weer een opdracht over Social Media en weer 1 die outtdated is. Facebook zonder bedrijven? Nouja dat is allang verleden tijd.
Maarja, de bedoeling was om Social Media accounts aan te maken op verschillende sites. Het leuke hieraan is, is dat ik al op bijna elke Social Media zit. Dus eigenlijk
hoefde ik weinig te doen. Ik ben een groot voorstander van Social Media, je kan er zoveel dingen mee, connecten met mensen die je niet vaak ziet, ervaringen delen, je ei kwijt, noem maar op

Op dit moment heb ik een account op Facebook, Twitter en LinkedIn, dus mocht je interesse hebben om mij te volgen, zoek gewoon op Colin Takken!

LibraryThing, eigenlijk niets voor mij

LibraryThing, een app om je boeken die je leest of wilt lezen netjes kunt organiseren.
Of ik hier zelf wat mee heb? Eigenlijk niet. Ik lees vrij weinig boeken, dus deze app is bijna nutteloos voor mij
maarja, toch maar even uitproberen toch?

Ik heb de app gedownload en ben gaan kijken hoe het nu echt werkte. Je kunt met de app boeken zoeken en deze kun
daarna toevoegen aan categorieën zoals Romans en Spannende boeken etc.

Ik heb verder vrij weinig te zeggen over deze app aangezien ik bijna niet lees, dus ik weet niet echt of deze app super handig is.
Voor mensen die veel lezen zou het handig kunnen zijn om het zo bij te houden, maarja het is niks voor mij.

Een SmartPhone? Ja die heb ik ook!

Ja eigenlijk al een verouderde opdracht, Smartphones.
Ik ken weinig mensen die niet in het bezit zijn van een Smartphone.
Er zijn nog steeds mensen die principieel geen Smartphone nemen, maar als je ziet wat je er allemaal mee kan,
snap ik het eigenlijk niet waarom je er geen 1 wilt hebben, vooral als je kijkt dat je op veel Smartphones meer
kan dan de meeste computers die mensen in huis hebben en daarbij kun je een Smartphone ook heel gemakkelijk mee nemen.

Ik ben op dit moment in het bezit van een Sony Xperia T, een Smartphone die vooral bekend staat om zijn goede camera (13 megapixels), ook heeft het een 1080p HD scherm, waardoor
het een leuke telefoon wordt waarop je series of films kan kijken. Ik gebruik mijn Smartphone vooral voor communicatie en zakelijke zaken.
Hiervoor gebruik ik Apps als WhatsApp, Facebook, Twitter, LinkedIn voor de communicatie en voor de zakelijke dingen gebruik ik vooral, Outlook, Skydrive, Rabobank, agenda en nog meer.
Ik ben niet echt het persoon die een SmartPhone gaat gebruiken voor spelletjes, daarvoor heb ik wel een PSP of een laptop en het kost gewoon teveel batterij.

Voor de mensen die nog geen Smartphone hebben? Kom onder die steen vandaan en koop er 1!

YouTube, 1 van mijn meest bezochte sites

YouTube, tot nu toe  van de leukste onderwerpen uit de 23 dingen. Iedereen kent YouTube natuurlijk wel. De site waar je filmpjes kan uploaden of kijken.
Google is een tijdje terug overgenomen door Google, dus na de Google Maps (Vorige blog) vind ik dit ook 1 van de betere services die Google verleend.
Ook had Google eerst Google Video's, maar deze service kon eigenlijk niet tippen aan YouTube, vandaar dat YouTube nog steeds de populairste video service is.

YouTube staat vol met verschillende soorten filmpjes, muziek video's, tutorials, grappige filmpjes, sport filmpjes, game filmpjes, trailers, noem iets op en er is waarschijnlijk
wel een filmpje van dat op YouTube staat. Ikzelf gebruik YouTube vaak voor trailers. Ik heb mezelf geabboneerd op kanalen die trailers uploaden, bijvoorbeeld Warner Bros,
Als er een filmpje van Warner Bros wordt geupload zie ik dat gelijk in mijn feed en kan ik hem kijken (Soort van RSS feeds eigenlijk).

Eigenlijk is YouTube een site waar ook heel veel geld bij speelt, er wordt namelijk veel reclame gemaakt. Bij heel veel filmpjes speelt er een reclame van ongeveer 15 seconden.
Hier krijgt de uploader geld voor, dus als je een populair filmpje hebt, kun je aardig wat geld maken.

Ik gebruik dus YouTube vooral voor trailers, hieronder een voorbeeld van mijn favoriete trailer (Het leuke aan YouTube is dat je filmpjes in HD kan kijken, dus doe dit zeker bij deze!)

http://www.youtube.com/watch?v=T6DJcgm3wNY

Google Maps? Zeker handig

Wie kent Google Maps nu niet? Wie heeft niet in de leuke tussenuren op de middelbare
school, zich vermaakt met Google Maps? Je eigen huis opzoeken, de route die je elke dag naar je school fietste,
noem allemaal maar op. Maar of het nu eigenlijk wel handig is? Ik vind van wel. Je hebt de optie 'Street View', bij deze optie kun je als het ware
panorama foto's kijken van de plaats waarop je inzoomed, bijvoorbeeld je eigen huis. Deze optie kan handig zijn als je bijvoorbeeld ergens een afspraak hebt,
maar je niet zeker weet in welk gebouw het is en hoe je er nu precies moet komen.
Daarnaast heb je natuurlijk ook het route plannen. Persoonlijk vind ik dit een hele goede optie. Een tijdje geleden was de TomTom nog heel populair, maar
aangezien iedereen nu wel rondloopt met een Smartphone kan je via de 'Google Maps'app ook je navigatie regelen. Dit scheelt weer geld natuurlijk, aangezien er geen
TomTom hoeft worden aangeschaft. Ook is het handig als je ergens op straat loopt en je de weg kwijt bent, je kijkt snel op je mobiel en je weet gelijk weer waar je
heen moet.

Ik vind Google Maps 1 van de betere uitvindingen die Google heeft uitgebracht, ik gebruik het ook regelmatig en ik hoop dat Google het ook zeker bij blijft houden.